Pages - Menu

Showing posts with label Entertainment. Show all posts
Showing posts with label Entertainment. Show all posts

August 12, 2013

The Beatles

The Beatles
The Beatle were an English rock band from Liverpool, England formed in 1960. Their most famous band members were John Lennon, Paul McCartney, George Harrison and Ringo Starr. They became the most commercially successful and critically acclaimed band in the history of music. They had more number-one albums on the British charts and sold more singles in the UK than any other band. They have received 7 Grammy Awards, an Academy Award for Best Original Song Score and many other awards. They are the best-selling band in history.

1. What was name of the band when it was founded in 1957 by Lennon?

Ans: The Blackjacks.

2. The Beatles gained popularity in the United Kingdom after their first modest hit “Love Me Do” in late 1962. They got the nickname the “Fab Four” as Beatlemania grew in Britain.

3. Which was the band’s first single to sale a million copies?

Ans: She Loves You.

4. “Please Please Me” was the debut album of the Beatles under the label of Parlophone. The album was released on 22 March 1963.

The Beatles in USA

5. When the Beatles visited the US?

Ans: February 1964.

6. The Beatles gave their first live US television performance on The Ed Sullivan Show. It was watched by 73 millions (approx) viewers in over 23 million household that is 34% percent of the American population.

7. Name the film starting the Beatles in 1964.

Ans: A Hard Day's Night.

8. The Beatles won the Academy Award for Best Original Song Score for the 1970 documentary film “Let It Be”.

9. When the Beatles were appointed as the Members of the Order of the British Empire?

Ans: 1965.

A Ticket of  The Beatles concert at Shea Stadium, US

10. The most famous Beatles’ concert was at Shea Stadium, New York, US on 15 August 1965 with a world record crowd of 55,600.

11. Who taught George Harrison to play sitar?

Ans: Ravi Shankar.

12. The Beatles traveled to India for the first time in February 1968 after a controversial Philippines tour. They arrived in Rishikesh to attend an advanced Transcendental Meditation training session at the ashram of Maharishi Mahesh Yogi who they met in London in August 1967.

13. Name the last album of the Beatles.

Ans: Let It Be.

John Lenon, founder of The Beatles

14. On 8 December 1980 the Beatles’ founder John Lennon was murdered by Mark David Chapman. George Harrison, the lead guitarist of the Beatles died from lung cancer in 2001. Paul McCartney and Ringo Starr are still musically active.

June 3, 2013

BATMAN


Batman
Batman is a fictional superhero from fictional Gotham City. His alter ego is Bruce Wayne, a billionaire playboy and industrialist. He lost his parents when he was just a child. Bruce’s parents were murdered in front him. He swore revenge on criminals, an oath tempered with the greater ideal of justice. He does not possess any superpowers; he makes use of intellect, detective skills, science and technology, wealth, physical prowess, martial arts skills, an indomitable will, fear, and intimidation in his continuous war on crime.

Bob Kane
1. Who created Batman?

Ans: Bob Kane and Bill Finger.

2. Batman was first appeared in Detective Comics (DC) in 1939. He is also known as “the Caped Crusader”, “the Dark Knight” and “the World’s Greatest Detective”, among other names.

3. Name the butler of Bruce Wayne/Batman?

Ans: Alfred Pennyworth.

4. Robin is the crime fighting partner of Batman and the police commissioner of the Gotham City also helps Batman fighting crime and corruption in Gotham.

5. Which was first Batman story?

Ans: The Case of the Chemical Syndicate (1939).
Batman in Justice League of America

6. Batman and Superman teams up for the first time in the story “the Mightiest Team in the World” in Superman #76 in June 1952.

Batman & Superman
7. Batman first appeared as a member of the Justice League of America in the story “the Brave and the Bold” in February 1960.

8. Name the cave from which Batman operates?

Ans: The Batcave.

9. Bruce Wayne villa is known as Wayne Manor. Batman’s major weapon high tech. Batarang is most used weapons by Batman. Batman uses Batmobile as the primary mode of his transportation.

10. In which year Batman appeared in films for the first time?

Ans: 1943 in Batman serial.

11. Batman and Robin released in 1949 by Columbia pictures was second film in which Batman appeared.

12. Who portrayed the role of Batman in the 1989 Tim Burton film “Batman”?

Ans: Michael Keaton.

13. Bruce Wayne is the son of wealthy industrialist from Gotham City, Thomas Wayne and Martha Wayne. Batman’s female partner is Batwoman.
Heath Ledger as the Joker

14. Which famous Batman antagonist appeared in 2008 Christopher Nolan film “The Dark Knight” as the main antagonist of the film?

Ans: The Joker.

15. Heath Ledger portrayed the role of the Joker. He was posthumously awarded Best Supporting Actor in 81st Academy Award for the role.

May 26, 2013

ROCK MUSIC

The Beatles
It is certainly arguable that by the end of the 20th century rock was the world’s dominant form of popular music. Rock music is a genre of popular music that originated as "rock and roll" in 1950s America and developed into a range of different styles in the 1960s and later, particularly in the United Kingdom and the United States. Dictionary definitions of rock are problematic; not least because the term has different resonance in its British and American usages (the latter is broader in compass). There is basic agreement that rock “is a form of music with a strong beat,” but it is difficult to be much more explicit. If other kinds of music, classical, jazz, easy listening, country, folk, etc. are marketed as minority interests, rock defines the musical mainstream. Musically, rock has centered around the electric guitar, usually as part of a rock group with bass guitar and drums. Elvis Presley, from Memphis, Tenn., personified a new form of American popular music in the mid-1950s. Rock and roll was a guitar-based sound with a strong (if loose) beat that drew equally on African American and white traditions from the southern United States, on blues, church music, and country music. Presley’s rapid rise to national stardom revealed the new cultural and economic power of both teenagers and teen-aimed media, records, radio, television, and motion pictures.


1. Bob Dylan, from Hibbing, Minnesota (via New York City), personified a new form of American music in the mid-1960s. Dylan brought together the amplified beat of rock and roll, the star imagery of pop, the historical and political sensibility of folk, and through the wit, ambition, and obscurity of his lyrics the arrogance of urban bohemia. A number of Dylan’s early songs became anthems for the US civil rights and anti war movements. Can you name one.

Ans: Blowin’ in the wind (1963).
Elvis

2. Elvis Aaron Presley, the King of Rock and Roll. He was one of the most popular musicians of the 20th century. He is the best-selling solo artist in the history of popular music. He had a versatile voice and unusually wide success encompassing many genres, including country, pop ballads, gospel, and blues. Do you know how many Grammy Awards he was nominated for and how many he won?

Ans: He was nominated 14 times and won 3 Grammy Awards.

3. The Beatles, the most commercially successful and critically acclaimed music band in the history of music. They were from Liverpool, England in 1960. They were nicknamed as “Fab Four”. They won 7 Grammy Awards and won 15 Ivor Novello Awards. The Beatles won the 1971 Academy Award for Best Original Song Score. Do you know the name of the film (documentary)?

Ans: Let It Be (1970).

4. Name any two British rock music bands other than the Beatles during the Golden era of rock music from Liverpool?


Mick Jagger
Ans: Gerry & the Pacemakers and The Searchers.

5. A Garage Rock band’s song “Lies” was a huge hit, which was blatantly derivative of contemporary songs by The Beatles. Name the band.

Ans: The Knickerbockers.

6. Mick Jagger was lead singer of which famous British blues rock band?
Eric Clapton

Ans: The Rolling Stones.

7. He is the only three-time inductee to the Rock and Roll Hall of Fame. His nick name is “Slowhand”. He is from UK. Name him.

Ans: Eric Clapton.

8. Folk rock is a musical genre combining elements of folk music and rock music. It was pioneered by the band the Byrds. Do you know where they were from?


Led Zeppelin
Ans: Los Angeles, California, USA.

9. Which genre of Rock music was influenced by Indian music?

Ans: Psychedelic rock.

10. Which famous hard metal band name was the New Yardbirds before they changed it?

And: Led Zeppelin.

May 20, 2013

TITANIC: MOVIE


Titanic cover
Titanic is a 1997 American epic romantic disaster film by James Cameron. It was a fictionalized account of the sinking of the RMS Titanic that sank in the North Atlantic Ocean on 15 April 1912 after colliding with an iceberg during her maiden voyage from Southampton, UK to New York City, US. Titanic became the most successful film of the year by winning 11 Academy Award of 14 Nominations. A 3D version of the film was released on April 4, 2012. It was second film to collect more than 2 billion after Avatar in the box office. Leonardo DiCaprio as Jack Dawson and Kate Winslet as Rose DeWitt Bukater played the leading roles in the movie.

1. Who played the role of the Rose’s fiancĂ©?

Ans: Billy Jane as Caledon Nathan "Cal" Hockley.

2. Who played the role of 101 year old Rose?

Ans: Gloria Stuart.

3. Name the diamond that Rose was wearing in the portrait that treasure hunters found in the ship wreck in 1996.

Ans: The Heart of the Ocean.

Bernard Hill as Captain Edward
John Smith
4. Who played the role of real life RMS Titanic captain, Captain Edward John Smith?

Ans: Bernard Hill.

5. Do you know the name of the visual effects company that James Cameroon co- founded in 1993?

Ans: Digital Domain.

6. For which TV soap opera Leonardo DiCaprio was nominated for Young Artist Award in 1990?

Ans: Santa Barbara.

7. There were many great lines and quotes were there in the Titanic and one of them was voted as the number 4 of the “The 100 Greatest Movie Lines” by Premiere in 2007 and the same was voted as the number 100 movie quote by the American Film Institute. Do you know which one?

Ans: “I’m the king of the world!” - Jack Dawson.

8. Name the WWII ship in which the engine room scenes were partially film?

James Cameron st Oscar
Ans: SS Jeremiah O’Brien.

9. What is the similarity between the director of the movie and the music composer of the movie?

Ans: The first name of both is “James” (James Cameron and James Roy Horner).

10. Which Northern Irish heavy industrial company build the RMS Titanic?

Ans: Harland & Wolf Heavy Industries.

11. In which international film festival the Titanic was premiered before its initial release on December 19, 1997?

Ans: Tokyo International Film Festival (November 1, 1997).

James Roy Horner
12. “I haven’t cried like that since Titanic.” The film’s impact on men has also been especially credited. It was considered one of the films that “make men cry”. Titanic’s ability to make men cry was parodied in a 2009 film and that line above was from that movie. Do you know the name of the movie?

Ans: Zombieland.

13.  We all know that Titanic is one of the three films to win a total of 11 Academy Awards, the others being Ben Hur and the Lord of the Rings: The Return of the King. Titanic was nominated for 14 Academy Awards. It was also a record. The Titanic was the second film to garner a record of 14 nominations. Do you know the other film?

Ans: All About Eve (1950).

14. Kate Winslet was the youngest person to accrue six Academy Awards nominations and won the award for best actress for The Reader (2008). Name the award that she won for her life and acting career in 2012 by France.

Ans: The Cesar Award.

Titanic 3D premiered in the Royal Albert Hall in London
15. The 3D version of the film was premiered in London on March 27, 2012 and entered general release on April 4, 2012. In which concert hall of London it was premiered?

Ans: The Royal Albert Hall.